fbpx

Menjünk az erdőbe!

 

Az erdő nem csak csodálatos hely, hanem ott lenni is jó!

Az alábbiakban megpróbáljuk bemutatni, miért.

 

Biztosan hallotta már, hogy az erdőben futás jóval előnyösebb, mint a futópadon való futás. Azonban, ha már gyakorlott erdőjárók vagyunk is, az alábbiakban új információt kapunk, de ha ritkán merészkedtünk az erdőbe, akkor következő három pontban bemutatjuk, miért tegye ezt gyakrabban, amennyiszer csak teheti.

 

1/   A levegő sokkal jobb

Gondolkozz el ezen; ha városban laksz, főleg a központban vagy egy sűrűn lakott városrészben – a levegő minősége sokkal rosszabb mint a városon kívüli területeken. Ha itt sportolunk, ezt a szennyezett levegőt szívjuk be, ami a gépjárművek kipufogó gázai szennyeznek. Túl sok ebből a szén-dioxiddal szennyezett levegőből, az agyunk működését rosszabbá teheti, ez magas vérnyomáshoz vezethet.  A növények felveszik a szén-dioxidot és oxigént termelnek – ebben a környezetben sokkal jobb futni!

 

2/ Jobb lesz a közérzetünk

Az erdő nemcsak csendes, ha ott sportolunk, hosszú távon sokkal jobban fogjuk érezni magunkat. Az Örebro – i egyetem kutatása – amely során veterán tájfutókat vizsgáltak – kimutatta, hogy sokkal egészségesebbek, mint más nyugdíjasok; kevesebb a gyomor, és  a mentális egészségügyi probléma. Egy skót tanulmány szerint – mely az erdészeti képzést vizsgálta, az erdőben való tartózkodás nyugtató hatású. Az ott végzett sportolás mentális egészségre gyakorolt pozitív hatása 50% - al nagyobb, mint az edzőteremben végzett edzésé!

Röviden: fussunk az erdőben és boldogabbak leszünk!

 

3/  Edzettebbek leszünk

Azok akik már próbálták összehasonlítani, mi a különbség ha aszfaltos felületen, illetve ha erdőbe futnak, azok tapasztalták; a keményfelületen való futás nagyon monoton, könnyen ismétlődő mozdulatsor, a természetben való futás esetén azonban mindig változik a talaj, minden lépés más és más.

A változatos talaj előnye, hogy az edzés hatékonyabbá válik; az erdei talaj, a szintkülönbségek leküzdéséhez sokkal több izom munkájára van szükség, ezáltal a testünk egészen másként reagál, mintha csak aszfalton futnánk – jóval erősebb lesz, hogy megtalálja az egyensúlyt. Az erdőben másképp kell futni, magasabbra kell emelni a térdet, és rövidebb, gyorsabb lépésekkel kell haladnunk.  Végül, az erdei futás sokkal szórakoztatóbb, a környezet folyamatos változása által.

Nem hisz nekünk? Próbálja ki!

Adatvédelmi Tájékoztatónkban megtalálod, hogy gondoskodunk adataid védelméről.Az oldalainkon cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban, További információ.
A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.